Wednesday, August 5, 2009

huhu.......lega!!~ interview paling sempoi..

hari ni aku cuti
hoyee!!
tp bukan cuti rehat mahupun cuti bersalin
aku tpaksa ambil cuti
sbab nak gi interview KPM
for GST (Guru Siswazah Terlatih)
ui nervous banget
cuz aku x prepare sgt
pnat keja..keja..keja...
tapi pagi tadi mujur bangun kul 4 nak baca notes sikit
and then bertolak pukul 5.45 pagi
konon2 nak sbyg subuh on the way
and then, half way baru aku teringat gambar passport tertinggal
terpaksa u-turn
alang2 da balik, sbyg kat rumah jela
and then my mum asked..."knapa balik?"
ayah slumber je ckap "tak jumpa surau"
hehe..baiknya ayahku..xbocorkan rahsia..
sampai kat tempat interview (Bahagian Teknologi Pendidikan Teluk Kemang)
jumpa ramai member2
sonoknyeee~
first sekali start dgn ujian INSAK (Inventori Sahsiah Keguruan)
ada 135 soalan jawab dalam masa 30minit
hmm,mujur sempat
lepas tu baru temuduga
kena tunggu turn
aku kena panel 3
berdebar2 takut penemuduganya strict ke...
ui, calon2 yg awal ada yg kena kawad kaki
ada yg kena nyanyi
bila lah nak tiba turn aku ni
penat dan lapo
alamak da kul 12 dia gi makan pulak
kruukk...kruukk... (bunyi perutku)
okei2, its already my turn..no.10
mula2 dia tgk pointer, dia terkejut..
dia cakap macam ni takyah interview la saya bagi markah penuh je
hehe..gelak je aku
pastu dia tanya brapa kali dapat anugerah, aku cakap 7
dia tak caya
tanya aku beberapa kali
betul ke ni,UPSI sampi dpt 7 anugerah?
lepas tu tanya umur, dia pelik nama muda sgt
standard 23 tahun tp aku br 22
dia siap suruh sebutkan no. IC
aku cakaplah aku PTS yg sorang panel tu cakap "oo..IPTS..."
hu2...
bukanlah PTS (Penilaian Tahap Satu) yang lompat dari Tahun 3 ke Tahun 5
"ooooooooooooo..."
huhu...apa daa, nak tanya aku tapi dia pun taktau
kata orang Kementerian Pelajaran
kan dah malu
kuang3...
ada lagi time dia tanya umur ayah aku, aku tersilap
pastu dia betulkan
dia kata apa ni main tibai je
pastu aku cakaplah
saya ingat no IC ayah
terus aku sebut
hah, terdiam dia....ngee...
lepas tu bermulalah sesi formal sekejap....
soalan2nya:
  • ceritakan mengenai diri anda

nama saya..........berasal dari..............tinggal di............

bla..bla...bla...saya minat snorkeling, buat blog... (and then dia menyampuk)

"awak ada blog awak tak?"

dengan bangganya aku menjawab "ada"

dia tanya apa nama blog

wah, lagi bangga aku menjawab "selamat pagi cikgu"

dia kata BAGUS (thumbs up!)

(nasib baik bah dia tak tanya kenapa tak selamat tengah hari ke, selamat petang ke...)

lepas tu dia tanya lagi macam2

"ada letak gambar seksi-seksi tak?"

"post apa dalam blog"

dan soalan2 seterusnya?.....lebih banyak menyembang,

takde pun kena soalan fakta

macam yang calon sebelum kena

sampai diorang pucat nak jawab

last sekali, panel tu cakap "ish saya tak tanya soalan susah kat awak pun"

"ok takpela, saya harap awak jalankan tugas guru dengan baik"

hehe....

dapat ke tidak, wallahualam

yang penting, aku tak nervous langsung

sebab aku boleh bersembang sesuka hati

cerita pasal bapa aku, batu pahat, tongkang pecah, tempat nak naik feri ke indonesia,

dia tanya ada pengalaman mengajar tak, last sekali bila dah nak habis, dia suruh teka

diorang orang negeri mana

ceh....

mission completed!!!

1 comment:

mr bread said...

Ape ke patut tanye cekgu post gmba seksi ke tk kt blog HAHA :)