Wednesday, August 5, 2009

Tips/petua temuduga guru siswazah

aku baru lepas interview untuk guru siswazah terlatih (GST)
so tak salah kalau nak kongsi dengan you all
ujian INSAK ada 135 soalan jawab dalam masa 35 minit
kena jawab cepat-cepat takut tak sempat
kat apsaran dah ada jual buku ujian INSAK
sebijik soalan nyee..

antara yang ditanya dalam temuduga
  • isu PPSMI-setuju/tidak dimansuhkan?kenapa?
  • PIPP - apakah yang dimaksudkan dengan sekolah kebangsaan, bagaimana untuk memperkasa sekolah kebangsaan, baca secara ringkas dan fahami setiap elemen dalam PIPP
  • 1Malaysia-apakah slogan, konsep, ada dua aspek iaitu teras perpaduan dan nilai aspirasi, teras perpaduan terdiri daripada penerimaan. keadilan sosial, prinsip kenegaraan.nilai aspirasi antaranya kebijaksanaan, kesetiaan,....apa beza 1Malaysia dgn Malaysian Malaysia.
  • hafal menteri-menteri terutama menteri pelajaran, timbalan menteri pelajaran, ketua pengarah pelajaran. taktau sape? msg me k =)
  • apakah cabaran guru
  • simple question-kenapa minat jadi cikgu?
  • apa beza sekolah cluster, sekolah wawasan dgn sekolah bestari
  • siapakah bapa pembangunan, pemodenan, kemerdekaan
  • itulah antaranya.....

4 comments:

SasHa Lee said...

wahh boleh tahan susah nye soklan..
**susah soklan bagi aku yg tak baca sgt..hehe..
**vagus tips nie..boleh aku panjg2 kan smpai kepada kawan2 aku..
**tantiuuu;)

My Luv said...

wah2.. susahnya soklan tu..
tapi insyaAllah leh dapat kn..
yang penting jawab soklan..he2

ct3003 said...

hai yana..tq utk tips interview ni..sudi kongsi..sy baru nak gi interview ni 5 nov ni kat putrajaya..biasalah ums lmbt..konvo pun lmbt.sy dpt info, calon dr upsi byk gagal kat ujian insak..susah gak interview ni aik..td cr gak buku ttg ujian insak tp xjmpa lar..dpt posting maner?

yana@shopaholic said...

hi ct..
gudluck utk interview nti
buku tu dulu bsepah
xtaula kalu certain tmpat da out of stock
yana dpt smk dengkil, dkat dgn rumah
o ye...mne tau rmai gagal?
actualy memg pun
knapa ek...xtaula
ada yg kata sbb ujian insak
tp membe yana yg beli buku tu pn bole gagal
Pelik...
tp pd yana soalannya xsush
yg sush ialah utk blaku jujur
soalan tu ad byk
and sbnarnya solan2 tu berkait2
cuma xikut urutan
cth soklan no2 psl adakah kita seorang yg mnepati masa...
soalan no.90 adakah kita pernah lambat untuk satu temujanji
so, kite knalah jd BAIK kjp.jawab je yg baik...hehe..pndai2la