Wednesday, December 23, 2009

Jalan-jalan

so guys...school holiday da nak habis..
apa xtiviti you all spjg cuti sekolah? (opss...kpda yg berkenaan shja ye)
he2..
me?hmm even tak pegi berkelah or ber'camping' tapi
rasanya asyik keluar jalan jek..sampai xsempat kemas rumah...
tgkla senarai di bawah ye....

-awal cuti kena datang sekolah wat keje (hmm..tak dikira destinasi perjalanan..he2)
-gi KLIA hantar sdara blk Indon
-gi makan kt Tasik Idaman
-blk kampung kat B.Pahat,Johor
-bercuti di Terengganu dan Kelantan
-Slalu melawat hospital ukm kat bndar tun razak (ngee...)
-gi Melaka
-gi KLCC for shopping (dapat kasut, tut2 yg baru, perfume)
-gi IoI Mall for shopping (cari baju & present for someone kat JUSCO)
-shopping kt Masjid India dan Jalan TAR (banyak kain2 cantik)
-gi TTDI (butik Munawwwarah)
-lepak rumah abg kt PJ dan rumah akak kt Ampang (main dgn anak sdara yg poyo)
-jalan2 kat Nilai 3 (sambil shopping)
-xingatla......tapi xdela gi jauh2 sgt...akan datang nk enjoy kat PD..
-tu je....huhu...ni baru baik demam...nga dcide nk gi tgk wayang =D

Tasik Idaman

you all mesti slalu pekena ikan bakar kan?
tempat paling famous rasanya kat melaka la-rsetoran ikan bakar terapung kt umbai,
kat duyung...
kt tmpat len ade x yg famous?
dulu masa duk mlaka bole la slalu pegi, but now da duk area putrajaya, taktaula
mana yg ok..
cuma baru2 ni dapat tau satu tempat ni-TASIK IDAMAN...
ada yg pernah pergi? maybe xramai kot...
tempatnya kat jenderam (jenderam pun u all x pnah dgr kan)
senang ckp dkat dgn bangi la...
selain Medan Ikan Bakar yg terapung ats tasik (for those yg mabuk laut, disarankan jgn
ambil tempat yg terapun tu...haha), kat TASIK IDAMAN tu pun ada tempat utk kaki pancing
melepaskan gian...
oh silap org...saya kaki mencandat sotong di laut...hehe
ada jugak PAINTBALL...
selalu dtg da gelap. xpnah nmpak org main =X
hmm..kalu nk banding dgn UMBAI, tak berapa la..tp kalu banding dgn MORIB dan BAGAN LALANG, quite better...
taste makanan bole la dapat 3 bintang ***
ada deejay yg memeriahkan suasana (kdg2 bole jd mluat..haha), ada karoake time....
papepun layanla gmbar2 ni k...


antara menu yang ada


sambutan hari lahir

comeynya pengapit2 dia kat depan nu


persembahan gamelan



haa..nk join the battle??




Rela....

tak ubah berbunga lalang
rendahnya pandanganmu
padaku yang amat memerlukan
kegersangan sekeping hati
harapkan setitis embun
aku yang basah hidup ini
aku yang terbiar sejak mula lagi
puas ku merintih puas ku berduka
kuhanya mampu berserah
beserta doa harapan
ubahlah haluan hidup ini

demi cinta yang menyala
kurela menggengam bara api
demi kasih yang mengharum
sungguh aku rela
biar pun pada pandangan
seperti bunga yang layu terbuang
namun kau pasti tahu
semua kerna aku masih lagi
setia padamu
biarku menangis seumpama pengemis

kuhanya mampu berserah
beserta doa harapan
ubahlah haluan hidup ini

Tuesday, November 24, 2009

aku bukan lemah...

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Sudah ku bilang
jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong
Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

Hey ladies
jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur

Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati dan juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semuanya bohong
Memanglah tak semua laki-laki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada
Semogalah kita semua akhirnya
Mendapatkan cinta yang tulus
Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Tuesday, November 3, 2009

my 2nd week at school

hmm..ive been thru diz 2weeks with more relaxing & 'goyang kaki'
even though ms masuk ive been given a task to fulfill, but its done already
so start tomorrow if there's nothing 2do, im going home at 1pm...wahaha
so far nothing bad happened...
coz yana blum stat mngaja lg
juz relief, wat program, bkenal2an...ngeh3
hmm..buku log pon xtao pecite
nk kena wat ke x
ikutkn pngetua dy xyah je
tp kut2w ada pgawai dtg nk cek kn
wat jela...
hmmm...cikgu2 ok...student?besala zmn skang...
tambah plak sekolah 1mlaysia...
bgus jgk dpt sekolah cmni, kite bole biasakan diri
mne tau kalu nsib bek nti pindah dpt sek agama
pindah?hmm...sbut psl pindah ni, tpikir la nk mintak sabah/sarawak
tp smentara ada mak ayah ni, postponed la dulu
tunggu da xd sape2, gi la bw diri jauh2
travel around..kan yuzz? =P
k la, thats all for now...
luv ya all..
take care...
luv urself 2 love someone else =)

Thursday, October 29, 2009

hari kedua di sekolah....

wah macam nk masuk sekolah blaja plak
hmm...hari kedua aku dpt tmpat kt bilik guru
bkenalan dgn guru2 ni
xlepas diorg tya da kawin ke blum
siap kenen2 kan dgn ckgu bujang
wah3....
hmm...tp aku tya nama dorg pun, esok2 lupe blk...tya lg...
rmai sgt daa...
sesi ptg pn rmai...

Lapor diri

26.10.2009
Datang taklimat kat JPNS Selangor, n then lapor diri kat skolah
Sampai sekolah jumpe pengetua
kena interview dgn pengetua
Pengetua ckp OK!
tp xtaula OK tu KO ke...
hu2...
xtaula dpan ckgu lain die kata yana ni bgus, memg nk jd ckgu,
peramah, mudah mesra... tp blkg je ckp laen...
takottt....
pastu bborak dgn pengetua sampaila petang...
dan balik...
hehe...sambung esok...

Minggu orientasi

huhu...skrg ni kalau posting kna minggu orientasi dulu 3weeks
busan gile kalu xde keje
bukan ape...nti ckgu2 ckp kite ni pmalas
isnin sampai khamis memg bz
sbb handle hari graduasi
tp hari ni (Khamis) hari GRADUASI da habis da
so mulai esok taktau lg ad keje pe
pihak pntadbir xarrange pape
bz exam weeks
maybe tlg ckgu handle bdak da hbis PMR la
da la sorg2 je
kalu rmai leh borak2....

First posting GSST

hi guyz out there...
lame gile x mnjenguk blog ni
apatah lg nk update entry
entry kali ni nk kongsi gud news dgn u all
i da POSTING...
hehe...
maybe ad yang tpinga2...
ape tu "posting"?
pos surat kew...pos dan dating ke....
ngeh2...
maknanya, i dah berjaya lulus interview
dan da ditempatkan di sekolah sbg guru
bukan guru sementara/guru ganti
tp CIKGU BETUL
hehe
cuma blum sah jawatan lg la...
so skrg cuma gred DC41
kalau dah sah jawatan, gred DG41
xtaulah cpat ke lmbat sah jawatan
hu2...
hrap2 bjaya la
sbb nk sah jawatan pun kna interview lg
Opss...lupe nk cite
yana dapat SMK DENGKIL
maybe korang xpenah atau penah terdengar nama sekolah tu
tapi tak penting la
sbb...yg penting sekolah tu dkat dgn uma
5minit je
so...kalu nk dkt dgn uma
pilih selangor dan pakai alamat sape2 kat selangor
hehe
itu je............daa~

Friday, September 11, 2009

Apa yang penting dalam sebuah perhubungan?

Jujur
Kejujuran mampu mewujudkan keharmonian dalam sesebuah rumah tangga. Bercakap benar lebih baik daripada membohongi perasaan pasangan anda semata-mata untuk menyedapkan hatinya.Jika anda membohongi pasangan anda, keseronokan yang dirasainya hanyalah sementara sebaliknya apabila tembelang anda pecah, pasangan anda akan menderita seumur hidupnya. Anda perlu jujur pada diri anda terlebih dulu dan seterusnya anda juga perlu jujur terhadap pasangan anda.

Cinta Terakhir by Aiman

P/s:Lagu ni ad kat music player sebelah ni

Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Korus
Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir
Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Ulang korus

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan

Ulang korus

Lagu/Lirik: Hafiz Hamidun
Artis: Aiman
Lagu/Lirik: Hafiz Hamidun
Artis: Aiman

BAZAR AIDILFITRI PUTRAJAYA

hi guyz...
aku br blk dr mbuang masa..hehe
actually nk release tensen dan kebengkakan mata
so ajak sumone g jalan
kitorg gi bazar aidilfitri kat presint 2..
ops ni bukan bazar Ramadhan yang selalu ada tiap2 petang tu
Aku br tbaca kt paper kelmarin psl bazar ni
jual barang2 utk raya
Macam2 ada
yg MENARIKnya barang2 berjenama dijual pada harga runtuh
baju kemeja PIERRE CARDIN Sale 90%
baju t-shirt kemeja ARNOLD PALMER RM99 jadi RM29
beg tangan POLO
baju dak kecik jenama PONEY RM5-15
yang aku suka tgk coklat2 dan kek lapis
hehe.....
adala org belanja coklat...bentuk bunga kecik2...tomei
macih ye =))
so guys, hurry up!
apa tunggu lagi...
Ahad ni last da (13 Sept 2009)
tapi satu je...parking la jd msalah..
silap hb kena saman...
so BEWARE dgn pak polisi yerr..
dada~

Wednesday, September 9, 2009

GAstrik oo ulser....

aku ada dengar2 org cakap
kalau orang tu taknak pose, alasan yg dey all bagi
"aku gastrik, xleh pose"
tapi sungguh!!! aku kena gastrik ni...tp maybe ulser...
pedih yg amat...
tapi (lagi) aku PUASA!! hehe...
cuma aku takpat nak wat keje sgt
aku cuma dapat TIDO (keje gak tu)
nak wat camne, aku bjalan pun kena bongkok
kalau tak pedih
dapat tido pun alhamdulillah
sbb bila aku nk baring lagi pedih
macam nak meletup perut
Hmmm...apa punca gastrik aku?
bukan sbb perut kosong
tapi sbb aku tgigit cili padi Isnin lepas
masuk hari ni da 3 hari (hari ni Rabu kan?)
aku nekad gak nk gi poliklinik amik ubat
memikirkan esok aku nk gi interview
ni pun pedih amat
nak study pun sikit2 jek (ceh, study)
ayooo...sakitnyeee.... =((
sape nk tlg aku ni...
k la guys...
doakan aku ea (smoga cpat smbuh n bole jawb interview esok)
interview ape? untuk KASTAM =)))
saje gatal2 nk try interview...
busan duk uma tggu posting
SALAM SAYANG utk sume =)

Tuesday, September 8, 2009

Terduduk aku terkejut...

Ya Allah...
makbulkan doaku kali ini
andai dia bukan untukku
Jauhkan dia dari pandangan zahir dan batinku
Lenyapkan segala ingatanku tentangnya
Supaya aku tidak akan terjatuh..terduduk
kerana terkejut...

Ya Allah
kau kuatkanlah hati hambaMU yang sedia rapuh ini
aku tidak bisa menerima pembohongannya lagi
aku benci dengan kata-kata dusta
aku benciiiiiii....

Aku insan yang lemah
Hati aku yang pernah terguris, tercalar
kini Patah terus
Aku ingin pergi
membawa diri
dengan berbekalkan kekuatan dariMU
Ya Allah...

Bagaimana dgn dia?
Ah, persetankan dia....

Biar dia hidup dgn pembohongannya
Dia bahagia begitu
Lagi pula dia bukannya setia seperti yang dicanang-canang

Ya Allah
bimbinglah aku
semoga aku mampu bertemu sinar kebahagian
di hujung perjalanan ini

Jangan menoleh lagi

Jangan menoleh kawan ku!

Biar detik fikir mu kuat terlintas....

dia bukan untuk mu..

Jangan menoleh sahabat ku!

Biar hati mu gusar..

Pejam kan mata biar terus bugar..

Jangan menoleh teman ku!

Biar desir angin membisikkan....

pilihan mu salah mesti dihumban..

Jangan menoleh lagi!

Langkah lah terus ke hadapan..

Yakin lah kata hati biar tanpa kerdipan..

Jangan menoleh kawan ku..

Jangan menoleh sahabat ku..

Jangan menoleh teman ku..

Ya Allah!! Kuatkanlah hati hambaMU yang rawan ini...

Segar pagi ini..
Mata terbuka separuh
Terpedih tiupan bayu pagi
Angin hembus menyinggah ke pipi
Rasa damai sekali kalbu hati
Semalam masalah membukit tinggi
Tangis ku bukan kepalang
Serabut ku bukan teralang
Ku pejamkam mata untuk ku lupakan derita
Malam sementara..
cukup buat ku lampiaskan semua
Pagi ini terbangun lagi
Menyahut panggilan mengadap ilahi
Terapi subuh ku adaptasi
Kekuatan paksi ku sedut jauh membantu hati
Tenangkah aku hari ini?

Thursday, August 27, 2009

HAMPER RAYA 2009 & TART SPECIAL FOR GIFTS!!

Anda tercari-cari hadiah yang sesuai untuk raya nanti?
untuk si dia, papa, mama, kawan-kawan....
Jangan tunggu lagi!
Kami ada hamper raya dan tart special sebagai pemberian terhebat raya ini...
Pakej ekonomi
Anda pasti mampu!~

Wednesday, August 5, 2009

Tips/petua temuduga guru siswazah

aku baru lepas interview untuk guru siswazah terlatih (GST)
so tak salah kalau nak kongsi dengan you all
ujian INSAK ada 135 soalan jawab dalam masa 35 minit
kena jawab cepat-cepat takut tak sempat
kat apsaran dah ada jual buku ujian INSAK
sebijik soalan nyee..

antara yang ditanya dalam temuduga
  • isu PPSMI-setuju/tidak dimansuhkan?kenapa?
  • PIPP - apakah yang dimaksudkan dengan sekolah kebangsaan, bagaimana untuk memperkasa sekolah kebangsaan, baca secara ringkas dan fahami setiap elemen dalam PIPP
  • 1Malaysia-apakah slogan, konsep, ada dua aspek iaitu teras perpaduan dan nilai aspirasi, teras perpaduan terdiri daripada penerimaan. keadilan sosial, prinsip kenegaraan.nilai aspirasi antaranya kebijaksanaan, kesetiaan,....apa beza 1Malaysia dgn Malaysian Malaysia.
  • hafal menteri-menteri terutama menteri pelajaran, timbalan menteri pelajaran, ketua pengarah pelajaran. taktau sape? msg me k =)
  • apakah cabaran guru
  • simple question-kenapa minat jadi cikgu?
  • apa beza sekolah cluster, sekolah wawasan dgn sekolah bestari
  • siapakah bapa pembangunan, pemodenan, kemerdekaan
  • itulah antaranya.....

huhu.......lega!!~ interview paling sempoi..

hari ni aku cuti
hoyee!!
tp bukan cuti rehat mahupun cuti bersalin
aku tpaksa ambil cuti
sbab nak gi interview KPM
for GST (Guru Siswazah Terlatih)
ui nervous banget
cuz aku x prepare sgt
pnat keja..keja..keja...
tapi pagi tadi mujur bangun kul 4 nak baca notes sikit
and then bertolak pukul 5.45 pagi
konon2 nak sbyg subuh on the way
and then, half way baru aku teringat gambar passport tertinggal
terpaksa u-turn
alang2 da balik, sbyg kat rumah jela
and then my mum asked..."knapa balik?"
ayah slumber je ckap "tak jumpa surau"
hehe..baiknya ayahku..xbocorkan rahsia..
sampai kat tempat interview (Bahagian Teknologi Pendidikan Teluk Kemang)
jumpa ramai member2
sonoknyeee~
first sekali start dgn ujian INSAK (Inventori Sahsiah Keguruan)
ada 135 soalan jawab dalam masa 30minit
hmm,mujur sempat
lepas tu baru temuduga
kena tunggu turn
aku kena panel 3
berdebar2 takut penemuduganya strict ke...
ui, calon2 yg awal ada yg kena kawad kaki
ada yg kena nyanyi
bila lah nak tiba turn aku ni
penat dan lapo
alamak da kul 12 dia gi makan pulak
kruukk...kruukk... (bunyi perutku)
okei2, its already my turn..no.10
mula2 dia tgk pointer, dia terkejut..
dia cakap macam ni takyah interview la saya bagi markah penuh je
hehe..gelak je aku
pastu dia tanya brapa kali dapat anugerah, aku cakap 7
dia tak caya
tanya aku beberapa kali
betul ke ni,UPSI sampi dpt 7 anugerah?
lepas tu tanya umur, dia pelik nama muda sgt
standard 23 tahun tp aku br 22
dia siap suruh sebutkan no. IC
aku cakaplah aku PTS yg sorang panel tu cakap "oo..IPTS..."
hu2...
bukanlah PTS (Penilaian Tahap Satu) yang lompat dari Tahun 3 ke Tahun 5
"ooooooooooooo..."
huhu...apa daa, nak tanya aku tapi dia pun taktau
kata orang Kementerian Pelajaran
kan dah malu
kuang3...
ada lagi time dia tanya umur ayah aku, aku tersilap
pastu dia betulkan
dia kata apa ni main tibai je
pastu aku cakaplah
saya ingat no IC ayah
terus aku sebut
hah, terdiam dia....ngee...
lepas tu bermulalah sesi formal sekejap....
soalan2nya:
  • ceritakan mengenai diri anda

nama saya..........berasal dari..............tinggal di............

bla..bla...bla...saya minat snorkeling, buat blog... (and then dia menyampuk)

"awak ada blog awak tak?"

dengan bangganya aku menjawab "ada"

dia tanya apa nama blog

wah, lagi bangga aku menjawab "selamat pagi cikgu"

dia kata BAGUS (thumbs up!)

(nasib baik bah dia tak tanya kenapa tak selamat tengah hari ke, selamat petang ke...)

lepas tu dia tanya lagi macam2

"ada letak gambar seksi-seksi tak?"

"post apa dalam blog"

dan soalan2 seterusnya?.....lebih banyak menyembang,

takde pun kena soalan fakta

macam yang calon sebelum kena

sampai diorang pucat nak jawab

last sekali, panel tu cakap "ish saya tak tanya soalan susah kat awak pun"

"ok takpela, saya harap awak jalankan tugas guru dengan baik"

hehe....

dapat ke tidak, wallahualam

yang penting, aku tak nervous langsung

sebab aku boleh bersembang sesuka hati

cerita pasal bapa aku, batu pahat, tongkang pecah, tempat nak naik feri ke indonesia,

dia tanya ada pengalaman mengajar tak, last sekali bila dah nak habis, dia suruh teka

diorang orang negeri mana

ceh....

mission completed!!!

Tuesday, June 30, 2009

Award dari fiq

yeay dapat award
and yeay again
cuz nama i kat snarai teratas (perasan)
thanx to fiq
appreciate it so much
syarat-syarat yang perlu dipatuhi:
♥ letakkan logo award ini di blog anda. [done]
♥ anugerahkan award ini kepada 10 Blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.
~bie (of course)
~shasha
~norul
~mrBREAD
~kotak hati
~shazwan
~munchielovea
~kiwibulan
~sHaH
~iladelarosa
♥ pastikan anda menyatakan penghargaan ini melalui backlink dengan blog yang anda anggap paling memberikan inspirasi dan mesra dari blog anda.[done]
♥ informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.
[done]
♥ berbagi cinta dan sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini.
_lotta love for u (fiq) ahax~thanx again

Sunday, June 28, 2009

Rahsia nama

ingat nak shut down laptop dah tadi
tapi blogwalking jap
terjumpalah satu entry ni
dari blog zettysweet.blogspot.com
mengenai rahsia ejaan nama
so, takyah terangkan panjang lebar pun
korang mesti dah tahu nak buat kan?
so, i nak try la dulu for this name LIYANA (me larr)

A - anda boleh jadi terlalu pendiam bila sesuatu ada dalam fikiran anda.....
B - anda selalu berwaspada bila bertemu kenalan baru....
C - anda ada kelebihan, jangan malu mempamerkannya.....
D - anda ada masalah dalam mempercayai orang lain.....
E - anda sentiasa seorang yang excited (ghairah).....
F - semua orang menyayangi anda.....
G - anda ada cara tersendiri untuk menilai manusia.....
H - anda bukan seorang judgmental, kurang otak keadilan......
I - anda mudah tersenyum dan boleh membuat orang lain tersenyum...
J - anda seorang yang cemburu.....
K - anda suka mencuba sesuatu perkara yang baru.....
L - anda sangat percaya dengan cinta dan mudah tenggelam dengan perasaan ke dalamnya....
M - kejayaan mudah datang kepada anda....
N - anda suka berkerja. tetapi selalu mahukan kerehatan....
O - anda seorang yang berfikiran terbuka...
P - anda seorang yang mudah berkawan dan mudah memahami...
Q - anda seorang yang hipokrit.....
R - anda seorang yang gemar sosial.....
S - anda seorang yang sangat broad-minded (fikiran terbuka)....
T - anda ada sikap canggih, amat canggih.....
U - anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.....
V - fikiran anda baik sekali.....
W - anda suka menyendiri.....
X - anda tidak akan benarkan orang lain bagitahu apa yang sepatutyerr anda buat....
Y - anda selalu penyebab pada banyak masalah.....
Z - anda selalu bergaduh dengan seseorang....


Hasilnya:
L - anda sangat percaya dengan cinta dan mudah tenggelam dengan perasaan ke dalamnya.... √
I - anda mudah tersenyum dan boleh membuat orang lain tersenyum... √
Y - anda selalu penyebab pada banyak masalah..... √
A - anda boleh jadi terlalu pendiam bila sesuatu ada dalam fikiran anda..... √

N - anda suka berkerja. tetapi selalu mahukan kerehatan.... √
A - anda boleh jadi terlalu pendiam bila sesuatu ada dalam fikiran anda..... √


semua yang bertanda √ maknanya ada kena mengena lah.hehe..semuanya pun...
tapi ini sekadar buat hiburan.Jangan terlalu mempercayai.Tak baik.

boring MONDAY...

huhu..
esok hari Isnin
kalau omputih
dia panggil boring monday
coz monday ni 1st time nak start keja balik
lepas dah lepak puas2 hari minggu
(tapi aku rehat hari ahad je) uwaa
selalunya hari isnin mood lum warming up lagi
tu yang nak gi keje pun malas-malas ayam
well, semoga esok lebih baik dari sebelum2 ni
amiiinn...
welcome back to work YANA!~

Award dari Bie (lagi) ^^


mekacih kepada Bie yang sudi memberikan daku award ini


syarat-syaratnya:

    nama : liyana MD basri
    url/website : http://www.loveygurl.blogspot.com/
    email : houri_gud@yahoo.com
    hobi : surfing, downloading, blogging, shopping ... ing...
    cita-cita : nak kaya !~ ngee ... (angan2 mat jenin)
    mula ngeblog : da banyak kali, tp stat serius rasanya baru tahun ni (bulan lepas)

i wanna give this award to:

sHah
kotak hati
fiq
munchie lovea
kiwi bulan




Friday, June 26, 2009

kenapa aku cikgu yang kerja kedai gambar? (pelik ke bunyinya?)

hmmm..kali ni entry pasal kat tempat kerja aku lagi u all mesti pelik (padahal tak pun)
kenapa aku kerja kat kedai gambr padahal header aku "Selamat pagi cikgu"
actually aku baru je habis praktikal sebagai seorang cikgu bulan April hari tu
ada orang pernah berkata 'once we become a teacher, we are always a teacher'
faham tak?
even aku belum menjadi cikgu yang sebenar
tapi masa aku jadi cikgu praktikal student aku dah panggil aku cikgu
sampailah bila-bila even aku dah nak bersara nanti pun
so aku ni tengah menunggu 'posting' dalam bulan 12
atau awal tahun depan
so daripada melanguk kat rumah
dan stress tahap cipan
better aku cari kerja dan enjoy yups,
memang aku enjoy dengan stafmate aku
gile & happening pastu
walaupun banyak buat silap
and kena pulak layan kerenah customer yang pelbagai alam
aku still happy coz aku dapat banyak pengalaman baru
dan belajar memahami sikap orang dan....
belajar menjadi orang penyabar
mungkin ramai member2 aku suggest aku
minta kerja guru ganti tapi aku tak minat sangat
aku suka mencuba benda baru kalau jadi guru ganti
nanti aku asyik bergelumang dengan perkara yang sama
>student, guru2, staf, sekolah, tugas2 berkaitan & tak berkaitan, tugas yang sama....busan
lagipun sebelum aku tension
bila nak melangkah ke alam sebenar perguruan
better aku relaks kan otak dulu
hehe
bukan nak kata kerja kedai gambar ni senang
tapi benda ni baru bagi aku
dan aku amat happy sebab aku cepat 'catch up'
bila aku cepat 'catch up' aku dapat wat keja dengan cepat
bila aku dapat wat keja dengan cepat
aku dapat berlagak macam org kerja dah lama t
akdelah orang macam tak percaya kat budak hingusan cam aku
tapi bab-bab gambar aku dah expert
aku kantoi bab fotostat
kalau setakat nak fotostat biasa aku lepas je
tapi kalau demand nak macam ni macam tu
aku dah mula gelabah
hehe
biasalah bagi budak baru belajar
aku ni dah la pelupa
pernah aku fotostat satu buku
aku tak perasan halamannya ada depan dan belakang a
ku juz copy helaian depan je tapi pakcik tu tak perasan kot
kalau dia perasan habis aku
tapi malam tu memang dia yang ngade2
padan muka dia
dah la ramai customer nak ambil gambar
dia datang bawak satu buku binding nak suruh fotostat
aku suh amik esok dia nak malam tu jugak
hmm kalau dah aku kalut2 dan kelam kabut jawabnya...
hancurlah buku ko ngeh3....
apapun, pada aku tugas ni pun mencabar gak
kalau guru akan berhadapan dengan pelbagai kerenah pelajar
kalau kerja kat sini, kena berhadapan dengan kerenah bos, rakan sekerja,
customer pelbagai bangsa, umur...pelajar pun ramai =)
so...skop mana lebih luas??? pikirlah sendiri

award dari fiq


adoi...since kerja part time ni, agak penat dan busy la
tak sempat nak menziarah ke blog lain
entry kali ni pun pasal award yang disampaikan oleh saudara fiq
thanx ya fiq
its a gud job 4 a new beginner like us rite?
so, i juz nak tempek award dia kat sini lorh
and no syarat...
but i do have a request ^^
may I give this award to someone? hihi

award dari fiq

p/s: thanx buddy =)

Tuesday, June 23, 2009

"makcik terlupa bawa gigi, adik" ....


hehe..huhu...
dah lebih kurang 1 minggu lebih aku kerja
kat kedai gambar di pekan aku (pekan je...)
macam-macam pengalaman dan cerita menarik,
kelakar, sedih, seronok...sume pun ada
tapi yang paling mencuit hati aku
telatah seorang makcik dalam lingkungan 70 tahun ke atas ni
alkisahnya petang tu makcik ni datang dgn anaknya (30tahun ke atas)
pastu datang-datang berkaki ayam
aku nak tanya, takut dikatakan menyibuk pulak
aku pun fikir sendiri (mungkin sakit kaki kot)
pastu anak dia cakap nak tangkap gambar mak nye
nak gi haji katanya
yang makcik tu boleh tahan peramah
pot pet pot pet ....
siap dia bawak tudung ganti warna hitam
sebab takut tudung yang dia pakai (warna putih)
tak boleh pakai untuk tangkap gambar
(kalau gambar hitam putih zaman dulu memanglah tak boleh)
lepas tu masa aku dah sedia dengan kamera
tiba-tiba makcik tu pergi kat aku dan tersenyum-senyum
(sambil menutup mulutnya)


"adik, makcik terlupa bawa gigi makcik"
aduh, nak menangis aku dengar
aku pun cakap kat makcik tu "takpe"
janji makcik jangan ketawa
so aku cubalah menahan ketawa aku
buat seketika supaya makcik tu tak tergelak
yang hanya akan menunjukkan barisan 'gigi' nya


ada lagi tu
makcik ni masa duduk kepalanya senget sebelah kanan
nak bagi salam dalam solat
so aku suruh betulkan ke kiri sikit
tapi senget sebelah kiri gak
aku da oter2 pun tak boleh gak
nasib baiklah makcik ni innocent jek
aku pun tak kisahlah
lepas tu da siap tangkap gambar
anak lelaki makcik tu masuk kedai
dan bertanya...
"mak, kenapa mak tinggal kasut kat luar?"
(laa..rupa-rupanya dia tanggalkan kasut kat luar ke...)
haru betul...

Again =) Bie tagging me


RULES: USE GOOGLE IMAGES TO FIND THE ANSWER TO THE QUESTIONS BELOW AS RULES. CHOOSE IMAGES FROM THE FIRST PAGE ONLY AND AFTER THAT TAG 7 PEOPLE.



1.wish
"nak honeymoon naik star cruise"

2. the city i was born

"klang tempat org jawa yang suka tempe"

3.the city i was working
"nearest KL"



4. place i'd like to travel

"sydney,australia"

5. favourite house
"ada swimming pool"
6. favourite animal
"kitten not a cat"

Tag peoples:

:: norul ::

:: mrbread ::

:: munchilovea ::

:: iladelarosa ::

:: shahrul ::

:: jejari ::

:: kiwi bulan ::

Sunday, June 21, 2009

tak sabar....

juz now my fren text me
ask for my latest details
so i guess she want to sent her wedding card
im happy for her
but.....
at the same time
was thinking about myself
when will i?
tak sabar rasanya......
calon dah ada dah =)
cuma ngah kumpul duit lar nak kawin
takpe2
insyaAllah korang sume akan dapat merasa nasi minyak yana
^^

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanocon

wow, wuts dat?
fyi, dat is the longest English word
really???
wuts dat mean?

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanocon
according to the Oxford English Dictionary, "a word alleged to mean 'a lung disease caused by the inhalation of volcanic ash, causing inflammation in the lungs.'"
agak2 u all apa pkataan tpanjang dalam bhasa Melayu?
^^ thinking ***

Saturday, June 20, 2009

dear my follower and becoming follower !!!


sebagai menghargai my follower
(even tak seberapa)
i do have an award for you all
so, jgn malu2 utk letak kat uol nye blog k =)

thnx sudi jd my follower~

p/s: ssape yg baru jd follower pun djemput utk mengambil award ini okeiyhs?~

Friday, June 19, 2009

follower award



(p/s : thnx so much to bie)
award from bie

tag MARAH !!!

HARI MARAH SEDUNIA !
1.Bila anda last kena marah?
= rabu malam khamis
2.Kena marah dengan siapa? letakkan nama penuh dia.
= customer yg tah pape..biol agaknyer
nama? pacik nyanyuk bin ganyut dan makcik poyo binti sengal
3.Apakah tindakan anda bila kena marah?
= hoho..me so jahat
kutuk balik dgn stafmate
tak leh blah pacik tu yg plupa, nk salahkan kite plak
pas2 silap skit, nk lbey2 plak mcm die yg tokey
4.apakah perkataan pertama yang kluar selepas anda dimarahi?
=bukan pktaan tp lidah yg tkeluar (blek =P pacik ampeh)
5.antara bentes kaki dan pijak kaki, mana pilihan anda jika didapati anda tidak bersalah?
=hmm? saya memang tidak bsalah (sepenuhnya...he2)
tapi kaki die? waitt... tak hingin nk sentuh
letak guli kt lntai biar dy jatuh dan makin nyanyuk
6.rasanya bile anda kena marah, anda akan lepaskan pada insan sekeliling? or siput tepi pasu?or pokon daun semalu?
= siput tepi pasu? tak jumpe pun
daun semalu? hmhh...lembik sgt
lepaskan angin pus2 jela
7.apakah ucapan anda kepada orang suka marah2?
= xbek taw, nti menyesal tak suda
8. senaraikan beberapa orang yang anda rasa boleh jawab soalan ini?
=org yg bengang kena marah tak tentu pasal
=org yg marah2 pun bole jawab kalu rs nk jwb

Tag dari sumone =)

who's dat sumone? ;)


of coz my dear Bie (x lain xbukan...dia lah yg ghajin men'tag' yana)




so...wut i have 2 do is ::




1)[printscreen] *current* wallpaper -- jz a simple press of fn+prt sc


2)REASONS why do u like/adore/cherish d dindingkertas ???


3)tag 10 people


4)titik/noktah




...........................................
1)

(i dont know how 2 paste the picture after i press fn+PrtSc, its not working, so
i juz take the wallpaper i use and upload it here)

2) i do like this wallpaper and juz changed it a few minutes ago (ahax) cuz im into the

colourful of it..inspired my day of tomorrow (im happy and alwiz in it)

3) i tagged ::mrbread

:: norul

:: djemariijal

:: Iladelarossa

:: firol

ok, ada 5 kekosongan lagi ,tawaran dibuka kpd sesape yg bminat utk amik tag ni =)

................................

................................

................................

................................

................................



Tuesday, June 16, 2009

sampai hati betul...

seliparKU....???


start 2 bz but fun ^^

wut made me happy???
yea, im on part time job starting 2day
waiting for posting made me sick
too late...
maybe diz year or cud be next year
i solemnly swear
i cant do nothing at home...so bored
at least when i work
i get new frens, new environment, new experience and....
money..money..money (hahaha)...
money isnt very important here
i juz want to do something benefits
and it juz fun working there (where?..)
KODAK picture studio =D
noe y?
cuz i can take a lot of my pictures for FREE
yeehaa~
but d matter is...
there's no wireless even broadband
so that i cant get to internet while working
huhu~
happy working YANA! yeay...

Sunday, June 14, 2009

Tag from Bie =)

1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag 10 friends.
5. Everyone tagged has to do the same thing.
6. Have Fun!

IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?
Sempurna

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Rimas

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Tiga Malam Tanpa Bintang

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Mantera Beradu

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
Dibius cinta

WHAT'S YOUR MOTTO?
The Climb

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
hELO

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
sElalu Mengalah

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Rinduku Terhenti

WHAT IS 2 + 2?
Bencinta (hape ni?..nonsense)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Terlanjur cinta (waa..dasyat)

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Masih jelas

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Jaiho

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Pergi

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Bengang

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Di Alam Barzakh ( yg ni je kelentong..he2)

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST??
Pemain Cinta (dun misunderstanding me..pliz)

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
di Taman Teman

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Dont Let Me Fall

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
La La Land

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
so close, so far

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Senarai yang di tag balik..:-

.: norulz :.
.: mrbread :.
.: faridatul :.
.: faiz :.
.: kiwi BULAN :.
.: ikmal :.
.: djemari_ijal :.
.: shazone :.
.: iez :.
.: eyda :.

Award+Tag from Bie~

My first TAG from my luvly gurl-Bie

Thanx ya~

Okei,lets do it :-


1). COPY BADGE "2009 CUTE'S BLOGGER AWARD" UNTUK DILETAKKAN DI BLOG ANDA
kat bawah ni awardnya (DONE)
2). LINK/CERITAKAN KEMBALI SIAPA YANG MEMBERIKAN AWARD INI KEPADA ANDA

.: Bie gave it 2me :.

.: she's cute & luvly, dats y i followed her :.

.: i get her link from eida & then we get in touch each other :.

.: she's my 'active' blogger fwen..he2 :.

3). SETIAP BLOGGER MESTI MENYATAKAN 10 FAKTA / HOBI DIRI SENDIRI SEBELUM MEMILIH PENERIMA AWARD SETERUSNYA (ANDA DI TAG )

.: chocs addicted :.

.: luv travelling :.

.: chenta hatiku is Mr Shizune :.

.: im into snorkeling & canoeing :.

.: 5 more to go? hu2.. (diz one also count huh?)

.: like mihun goreng, kuetiaw tomyam :.

.: fast food fav~ KFC, McD, pizza HUT, burger KING, A&W (im eaterian) :.

.: asam pedas ikan pari my fav dishes :.

.: miss Qadisah Hasanah rite now :.

.: wanna watch HE'S JUST NOT THAT INTO YOU after diz :.

.: me like to bake muffin chocolate 4 my fwens :.


yeay!~ congratz 2 me...


4). ANDA PERLU MEMILIH 6 PENERIMA AWARD SETERUSNYA DAN MENYATAKAN NAMA MEREKA DIBLOG ANDA.. PENERIMA AWARD SETERUSNYA ADALAH:-

p/s: nak pilih Bie, but Bie oredy got diz =P
.: norulz :.
.: mrbread :.
.: faridatul :.
.: faiz :.
.: kiwi BULAN :.
.: ikmal :.
.: djemari_ijal :.
.: shazone :.
.: iez :.
.: eyda :.

award dr Bie (luvly gurl) ^^

thnx to Bie
cuz alwiz igt nk bg award kat Yana
hope murah rezki Bie
hepi alwiz k?~



award dr Capiqa



evendoe br jd her follower,
tp dpt award gak =D
thanx

Wednesday, June 10, 2009

apa perasaan korang?


apa korang rasa bila kawan baik korang tak jemput ke kenduri kawin dia?
sdey tak? itu yang aku rasa....sdey sgt...
bukan takleh contact aku, kitorang keep in touch in ym alwiz
alih2 aku tgk fs dia, gmbr dia kawin
tapi dalam pada tu, mungkin ada hikmah jugak
(maybe....)


neway, CONGRATZ to syida
i luv u fwen
smoga bhagia slama2nya
cpat2 dapat baby


p/s: terkilan tak dapat tgk membe aku yg cun ni

saje nak release tension ^^

1. Antara huruf A hingga Z,banyak2 huruf tu,mana huruf yang boleh kawin..ahh sape dapat jawap
2. Ada 3 biji limau kendian dibahagi kepada 3 bahagian..lepas tu dibagi plak pada 3 orang..baper seorang dapat?
3. Kenapa Tayar belakang kereta botak dahulu dari tayar hadapan?
4. Ada sekor gajah dan sekor kancil,berjalan2 dalam utan.suatu ketika mereka terjumpa sebuah titi.semasa kancil menaiki titi tersebut,titi tersebut runtuh.kancil telah patah kaki,gajah pula patah... .
5. Banyak2 ikan,ikan apa yang pemalu?
6. Andai kata anda terjumpa mayat manusia dan bangkai haiwan, yang mana satu anda tutup dulu?
7. Apakah benda yang kita potong tetap akan panjang?

Jawapan ada kat bawah tapi fikir lah dulu, jangan scroll down cepat sangat arrr..

................................................................................

..........................................................................

.....................................................................

..............................................................

hehe...takde jawapan la....

lu pikir la sendiri !~

ops..relax...saje kasi bengang...

ni ha jawapannye ~

1. Huruf i ngan u lerr... heheheheee,nih antara pasangan bercinta lerr hehehe...
2. jawapannyer sorang dapat sebiji limau ler... sbb sama gak ko potong atau tak... heheheee
mesti dapat sorang sebiji.
3. Sebab dia selalu memikirkan kenapa dia tidak boleh potong tayar hadapan.
4. Gajah patah balik, dia mana berani nak lalu titi tu.
5. ikan sardin sebabnyer dia dok dalam tin...
6. Hidung
7. kacang panjang, takkan lah dah potong kita panggil kacang pendek..

Teka-teki

haa...
ni nak uji uol bloggers
yg memang geliga kan?
Ada 3 sahabat suka main kejar kejar. kalau yang satu lari perlahan, yang dua pun lari perlahan. kalu yang satu lari laju, yang dua pun ikut laju. Tapi mereka bertiga ni tak pernah dapat cuit antara satu sama lain.Apa kah dia ni.
Sila teka dengan menjawabnya di ruangan komen :)
p/s: perlukan klu? ckp je, jgn malu =P

follower AWARD

ehe....so happy
1st time dapat award..ge3 (malunye...)
well, im neu blogger
so ada owang bg award
sgt2 lucky =)
thanx darling bie
nex time i'll try 2 make one
(but have no idea what award i wanna create)
o yea, bie is my blogger fren yg sgt baik
cuz she alwiz layan my kerenah
he3...sowie bie ^^

Are you in love with someone? =D

When you are together with that special someone, you pretend to ignore that person.
But when that special someone is not around, you might look around to find them.
At that moment, you are in love
Although there is someone else who always makes you laugh,
your eyes and attention might go only to that special someone.
Then, you are in love.
Although that special someone was supposed to have called you long back,
to let you know of their safe arrival,
your phone is quiet.
You are desperately waiting for the call!
At that moment, you are in love.
If you are much more excited for one short e-mail from
that special someone than other many long e-mails,
you are in love.
When you find yourself as one who cannot erase all the
messages in your answering machine because of one message
from that special someone, you are in love.
When you get a couple of free movie tickets,
you would not hesitate to think of that special someone.
Then, you are in love.
You keep telling yourself, "that special someone is just a friend",
but you realize that you can not avoid that person's special attraction.
At that moment, you are in love.
While you are reading this page, if someone
appears in your mind,then u are in love with that person.
SO...ARE YOU IN LOVE? (i can see u smiling....)

MOUSE in the future!

i got this from isuhangat.blogspot.com
cute isn't it?
nowadays macam2 gadget pelik, menakjubkan,
super mini, super thinny....
sume da available in market
bila lah orang tempatan
nak lahirkan benda2 macam tu?
=)

Tuesday, June 9, 2009

Lepak.....

sempena school holz ni,
me n my students

jalan2 kat Alamanda
main bowling (my fevret game)

dan mentekedarah A&W

so, person in diz pic: piqa+biha+me+apizudin

apizudin said: 1st time makan A&W, slama ni kenal Mc D dgn KFC jek

biha said: taw dah kalau kuar dgn cikgu mesti bawa socks,
coz nak main bowling
piqa said: tak kisah nak makan ape, janji yg mahal2,

coz cikgu belanja (banyak cantik)!~






me + piqa (no editting..got pimples there..hik3)



biha(eksyen jek pegang bola)+ME+piqa




lets PLAY!~





alolo bucuk!~






pergh..ganaznye 'mamat' belakang kitorang



sdapnya rutbir A&W

inilah apizudin

'sensored' tak? =P



a visit to TERENGGANU...v3

pantai yang cantik

wif kiddies =D


kak LENI & I


kak Ely & I









a visit to TERENGGANU...v2

destinasi utama sampai je kat Terengganu
ialah PULAU KAPAS...
and xtiviti yg aku join-SNORKELING & MENCANDAT SOTONG...
tapi time snorkeling xpat amik gambar..
sayang sungguh..
tp tulah 1st time aku snorkeling..
sonok kawan2...try larr...
jumpe obor2, ikan nemo, ikan cantik..ahax
kat bawah ni gambar masa mencandat sotong..
tired but full of fun =)
pergi petang balik malam..
masa ni lah aku merasakan kepayahan
dan penat lelahnya sorang nelayan...
so enjoy diz pics =D



mabuk laut ke??!! =P




pergh...dapat 2 sekali




orang pertama yang 'menaikkan' sotong



gaya 'terlebey suda'



pengetua pun happy je...



inilah 'rezeki' kami...sotong bakar!~




aku pun 'terer' taw..org kedua banyak dapat hasil


senja di atas kapal