Friday, June 26, 2009

kenapa aku cikgu yang kerja kedai gambar? (pelik ke bunyinya?)

hmmm..kali ni entry pasal kat tempat kerja aku lagi u all mesti pelik (padahal tak pun)
kenapa aku kerja kat kedai gambr padahal header aku "Selamat pagi cikgu"
actually aku baru je habis praktikal sebagai seorang cikgu bulan April hari tu
ada orang pernah berkata 'once we become a teacher, we are always a teacher'
faham tak?
even aku belum menjadi cikgu yang sebenar
tapi masa aku jadi cikgu praktikal student aku dah panggil aku cikgu
sampailah bila-bila even aku dah nak bersara nanti pun
so aku ni tengah menunggu 'posting' dalam bulan 12
atau awal tahun depan
so daripada melanguk kat rumah
dan stress tahap cipan
better aku cari kerja dan enjoy yups,
memang aku enjoy dengan stafmate aku
gile & happening pastu
walaupun banyak buat silap
and kena pulak layan kerenah customer yang pelbagai alam
aku still happy coz aku dapat banyak pengalaman baru
dan belajar memahami sikap orang dan....
belajar menjadi orang penyabar
mungkin ramai member2 aku suggest aku
minta kerja guru ganti tapi aku tak minat sangat
aku suka mencuba benda baru kalau jadi guru ganti
nanti aku asyik bergelumang dengan perkara yang sama
>student, guru2, staf, sekolah, tugas2 berkaitan & tak berkaitan, tugas yang sama....busan
lagipun sebelum aku tension
bila nak melangkah ke alam sebenar perguruan
better aku relaks kan otak dulu
hehe
bukan nak kata kerja kedai gambar ni senang
tapi benda ni baru bagi aku
dan aku amat happy sebab aku cepat 'catch up'
bila aku cepat 'catch up' aku dapat wat keja dengan cepat
bila aku dapat wat keja dengan cepat
aku dapat berlagak macam org kerja dah lama t
akdelah orang macam tak percaya kat budak hingusan cam aku
tapi bab-bab gambar aku dah expert
aku kantoi bab fotostat
kalau setakat nak fotostat biasa aku lepas je
tapi kalau demand nak macam ni macam tu
aku dah mula gelabah
hehe
biasalah bagi budak baru belajar
aku ni dah la pelupa
pernah aku fotostat satu buku
aku tak perasan halamannya ada depan dan belakang a
ku juz copy helaian depan je tapi pakcik tu tak perasan kot
kalau dia perasan habis aku
tapi malam tu memang dia yang ngade2
padan muka dia
dah la ramai customer nak ambil gambar
dia datang bawak satu buku binding nak suruh fotostat
aku suh amik esok dia nak malam tu jugak
hmm kalau dah aku kalut2 dan kelam kabut jawabnya...
hancurlah buku ko ngeh3....
apapun, pada aku tugas ni pun mencabar gak
kalau guru akan berhadapan dengan pelbagai kerenah pelajar
kalau kerja kat sini, kena berhadapan dengan kerenah bos, rakan sekerja,
customer pelbagai bangsa, umur...pelajar pun ramai =)
so...skop mana lebih luas??? pikirlah sendiri

6 comments:

Kotak Hati said...

hu3..
btol tu..
kalau dah kalut..
semua macam hampeh..hi3

sHaH said...

i am now ur follower..
by the way, elok la carik pengalaman b4 keje tetapkan..

anonymous said...

haha.. Selamat pagi cikgu..

ak pun jadi cikgu ganti jgak.. walhal

x hbs belajar pun lagi.. tgh cuti 4

bulan..

sape kate kerja cikgu bergelumang

benda yg sama.. tiap2 hari ak dpt

benda baru.. seronok.. pengalaman

yg sgt bez.. pape pun.. kerja

gambar pun bez gak.. bez of luck..

haha

yana@shopaholic said...

to anonymous:

masing2 ad pndapat blainan, rite? =)
i think la, awak baru jek merasa jd cikgu kan?
coz masa saya mula2 mjalani pra-praktikal kat sek rendah dan sek menengah, rasa seronok gila, macam tak sabar nak mengajar.
tapi bila saya dah betul2 praktikal dan menjalankan tugas sebagai seorang guru, baru saya tahu rencah politikal di sekolah. dan setiap sekolah berlainan. ada yang ok, ada yg sebaliknya. bila jadi guru, kadang-kadang kita bukan tension nak mengajar atau melayan kerenah student, itu semua sangat seronok sebab kita akan cuba berfikir strategi mengajar yang boleh menarik minat student.tetapi kita akan tension dengan sikap guru dan pihak pentadbir. bila kita dah lama jadi guru, baru kita akan rasa bahangnya nanti. =) well, semoga awak menjadi seorang guru yang bitara.

yana@shopaholic said...

to sHaH

thanx 4 being my follower..
iyup, pengalaman tu harta nerharga yang tak dapat dijual beli kan?

yana@shopaholic said...

to kotak hati

ever experienced the same thing huh? ^^